top of page
Search
  • Валери Шварц

Блаженото неведение на Маргарет Абът


Чакайте сега да ви редя за #клетотокопеле Маргарет Абът, първата американка и изобщо една от първите жени, която станала олимпийска шампионка. Това станало на турнира по голф от втората Олимпиада през 1900 г. в Париж и щеше да е просто неква статистика, ако… Маргарет изобщо беше разбрала, че е спечелила олимпийска титла.

Точно така – до края на живота си през 1955 г. Маргарет изобщо не знаела, че е участвала и спечелила първа олимпийска титла за жените на САЩ и първия женски турнир по голф в историята на олимпиадите.


И това е така, защото втората Олимпиада била некъв пълен ташак и хаос: продължила повече от четири месеца и всъщност се провела в десетина френски града, без церемонии за откриване и закриване и прочее лиготии, а повечето хора смятали състезанията за част от Световното изложение, което вървяло по същото време.

Игрите включвали спортове като дърпане на въже, пускане на хвърчило, полети с балони, пожарникарски спортове, водно спасяване, стреляне с оръдие, крокет, състезания с гълъби и още няколко безподобни дивотии. Имало смесени отбори със състезатели от няколко държави (вкл. несъществуващи като Бохемия например), медали се раздавали само в някои спортове и събития, а маратонът бил направо комичен: бегачите масово се губели из Париж, трябвало да се борят с трафика и пешеходците и никой не е съвсем сигурен кой го е спечелил (официалният записан шампион е Мишел Теато, който се води французин, но всъщност бил от Люксембург, но неколцина други състезатели също имат претенции да са спечелили бягането.)


Барон Пиер дьо Кубертен, основателят на модерното олимпийско движение, бил твърдо на мнение, че Олимпийските игри са чисто мъжка работа и айде нема нужда мъжагите да се разсейват с някакви си там фусти, затова много трудно кандисал в Париж за пръв път да се състезават и жени..Ама само в пет спорта: голф, тенис, ветроходство, гребане и езда. Така или иначе, от 1200 състезатели (две трети от тях французи), имало само 22 жени, като в някои спортове били само по 2-3 състезателки.


За Маргарет Абът, 21-годишна мома от приятно заможно семейство, голфът бил хоби, с което си запълвала свободното време, докато изучавала изкуство в Париж под ръководството на някакви местни цапачи наречени Огюст Роден и Едгар Дега. Като за аматьор обаче Маргарет била доста добра, с няколко спечелени турнири в Щатите и доста високо реноме сред тамошните фенове на тоя малоумен спорт. Участието ѝ в Олимпиадата било плод най-вече на случайност – било ѝ скучно, видяла кратка дописка във вестника и се записала за турнира.

Както си му бил редът тогава, жените цъкали голфа в дълги рокли и с широкополи шапки на главите и им се полагало да играят само на 9 дупки, сакън да се не прекинат нещо (мъжете се гърчели на 36). Маргарет спечелила с 47 удара и за целия си зор получила една порцеланова купа за салата с позлатен ръб и толкоз.

По-късно Маргарет обяснила, че е спечелила защото местните голфърки изобщо не взели насериозно събитието и цъфнали по тесни поли и високи токчета, което не е баш оптималния екип за голф, както и да го погледнеш. За да е купонът тотален, майката на Маргарет, Мери, също се пуснала в турнира, ама нещо го закършила на пета дупка и завършила едва седма.

Светските хроникьори в САЩ бегло отразили победата на Маргарет, без нито един вестник да я нарече „олимпийска титла“, след което всички блажрно забравили за това. Самата Маргарет се помотала още малко в Париж, спечелила набързо и френското първенство по голф и се прибрала в Щатите през 1901 г..

На следващата година се оженила за някакъв писател, родила му четири деца и много-много не се занимавала с хобито си заради контузия, получена още в детството. Починала си тихо и кротко на 76 г. без изобщо да знае, че не само е участвала в Олимпиада, ами дори е спечелила титла.


Едва през 1973 г. една явно скучаеща професорка от Университета във Флорида разровила архивите, открила истината и съобщила благата вест на семейството ѝ.


Колкото до голфа, след Олимпиадата в Лондон през 1904 г., скапаният наведен спорт не се появил на Олимпийските игри чак до 2016 г. в Рио де Жанейро. Така му се пада...

404 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page