top of page
Search
  • Валери Шварц

Елмър - бандитът, който не се отказа


Нека ви разкажа за #клетотокопеле Елмър МакКърди, абсолютен мизерник и пишман бандитин, който през 1911 г. приключил безславно едногодишната си престъпна кариера и окаяния си животец в престрелка с полицията, но видите ли, успял да забавлява американската публика дълго след това.


Дете на самотна майка-тийнейджър и тотален алкохолик oт ранно юношество, Елмър някак избутал първите 30 години от живота си приблизително нормално като се препитавал като водопроводчик, миньор и войник в американската армия.


Уволнил се през 1910 г. и тогава започнала цялата му драма. Заедно с друг авер, Елмър едвам се измъкнал без присъда, когато го гепили с пълен набор инструменти за влизане с взлом. Но беглият допир със закона изобщо не го спрял да се юрне да ограбва банки и влакове.


Проблемът бил, че макар да се фукал, че е майстор-бомбаджия, обикновено изобщо не уцелвал количеството взрив, което му било нужно. Когато опитал да взриви някакъв сейф, който били откраднали с аверчето, турил толкова нитроглицерин, че кинтите в сейфа изгорели във взрива. Друг път, гръмнал цяла банка, но сейфът ѝ останал непокътнат. Наложило се да се задоволят със само $150 на монети, които някак били оставени извън сейфа.

Върхът бил, когато през октомври 1911 г. с колегата му решили да оберат влак с $400 000 на борда. Обаче объркали влака, качили се на съвсем друг на който, видш ли нямало $400 000 и си тръгнали с всичко на всичко... $46, часовника на кондуктора, едно палто, един пищов и две дамаджани уиски.


За беля, МакКърди бил разпознат и проследен до ранчото в Оклахома, в което се криел. Пиян до козирката от откраднатото уиски, Елмър цял час се пуцал с полицаите преди да пукне с куршум в гърдите. Откарали тялото му в погребална агенция в близкия град, но…


Но никой не дошъл да го поиска за погребение, а гробарят отказал да го предаде на общината докато някой не му плати за труда. И понеже никой не пожелал да плати сметката, човекът балсамирал клетия Елмър с арсеник и го изложил в агенцията си да му се радват всички скучаещи идиоти наоколо срещу 5 цента на калпак.

Минали години... На няколко пъти разни хора предлагали да откупят мумията на Елмър от гробаря, но той упорито отказвал – тялото му носело добри пари, а и той успешно го рекламирал, като „Восъчния бандит“ и „Бандитът, който не се отказа“.


През 1916, двама хитреци, собственици на пътуващ панаир, цъфнали при гробаря с „документи“, че са братя на Елмър и поискали тялото за погребение. Гробарят нямало къде да ходи и предал ковчега с жалките му останки.


В продължение на няколко години след това, тялото на Елмър се лашкало из американския Запад като част от панаира на двамата измамници, докато не им се наложило да го продадат на един холивудски продуцент, който гордо го турил в личния си „Музей на престъпленията“, където Елмър киснал до 1949.


Когато продуцентът умрял, заврели тялото на склад и забравили за него за цели 15 г., докато през 1964 синът на продуцента не го дал назаем на свой приятел като реквизит за филм. Малко по-късно го продал за 10 бона.


След още една-две препродажби, тялото на Елмър (вече без части от ушите и пръстите си) се озовало в увеселителен парк в Калифорния, където го намацали със светлоотразителна боя и го турили в тамошната „Стая на ужасите“. Да плаши дечицата, щото що па не?


Докато…през 1976 в парка не дошли да снимат от някакъв телевизионен сериал. Един от техниците в екипа случайно ръгнал трупа на Елмър, ръката му се откъснала и на мястото ѝ се показала костта. Повикали полиция и тялото било откарано за аутопсия.

Аутопсията потвърдила, че това е тяло на мъж, умрял от огнестрелна рана в гърдите, след което покрит с восък и няколко пласта боя. Тъканите му били просто фрашкани с арсеник. Останките били така спаружени, че цялата мумия тежала вече само 23 кила. След още малко разследване било потвърдено, че това е тялото на Елмър МакКърди.

И пак настанал лек шаш относно това кой да погребе клетия Елмър. Властите в Лос Анжелис почакали, почакали да се появи някой потомък и накрая връчили тялото на управата на един индиански резерват в Оклахома, където някога Елмър бил застрелян.

Елмър МакКърди бил тържествено погребан през април 1977 в присъствието на 300 кибици и за всеки случай излели половин метър бетон върху ковчега му, така че никой да не може да отмъкне трупа му. Или това, което било останало от него. Та, така изглежда приключило дългото пътешествие на клетия Елмър. Но не съвсем.


През 1981 се появила серията играчки He-Man & The Masters of the Universe, придружени със съответния комикс (а по-късно и ТВ сериал). Дизайнерът Марк Тейлър, който създава злодея в поредицата Скелетор, базира образа му на ужасяващата мумия, която видял като дете в увеселителния парк в Калифорния.

Едва десетилетия по-късно, докато гледа документалка по телевизията, Тейлър разбира, че героят му е повлиян от тялото на истински човек, а не от специално произведен реквизит. Тa така... 

 

 

 

 

 

 

   

85 views0 comments

コメント


bottom of page