top of page
Search
  • Валери Шварц

Качи: Смърт от небето

Updated: Oct 23, 2023


Снимка на бял пудел, обърнат с лице към камерата.
Пудел (илюстративна картинка)

Нека ви разкажа за неимоверно #клетотокопеле пудела Качи, известен с това, че е единственoто куче - масов убиец в света. При това без изобщо да разбере, а и без да иска, както ще стане ясно.


Ето как се развила тази удивителна трагедия:




Качи, на 11 (човешки) години, бил жизнерадостна твар, собственост на семейство Монтоя от Буенос Айрес, Аржентина, която кротко си живеела пуделския живот в техния приятен апартамент на не по-малко приятния булевард „Ривидавия“ в несъмнено още по-приятния квартал Кабайито в центъра на града.


И така било до 21 октомври 1988 г., когато неизвестно как Качи се промушил между пръчките на балконския парапет в апартамента на 13 етаж на сградата, в която живеели семейство Монтоя и полетял надолу. Може и да е било заради наскоро извършен ремонт на въпросния балкон, може и да не било заради това.


Във всеки случай, не е известно куче от каквато и да е била порода да е оцеляло след подобно падане и Качи не направил изключение. По силата на съдбата обаче вместо паважа пуделът уцелил главата на гражданката с безумно лош късмет Марта Фортуната (ще рече „Късметлийка“, ебаси!) Еспина, на 75 г., която в този момент имала неблагоразумието безгрижно да се разхожда по булеварда.

Вестникарска изрезка от аржентински вестник със снимка на сграда в Буенос Айрес и стрелка, изобразяваща предполагаемата траектория на падането на пудела Качи от 13-тия етаж.
"Блокът на смъртта"

Както се казва в сводките си българското МВР (в опит да звучи научно и едва ли не умно) и двамата – пуделът и гражданката – "починали на място, в резултат от настъпването на травми, несъвместими с живота“. С което обаче Походът на смъртта на Качи изобщо не приключил, о не!

Както си му е редът, на мястото се събрала тълпа от ужасени кибици. Намиращата се на отсрещния тротоар гражданка Едит Солa, на 46 г., хукнала през улицата, сакън да не изтърве сеира. Но тъй като на тротоара вече било пълно с желаещи да напълнят очи с кошмарната гледка на размазан пудел и пребита баба, Едит била принудена да точи гуша над раменете на застаналите пред нея хора и докато правела това, направила стъпка назад, слязла на



платното и била пометена и прегазена до смърт от преминаваща в този момент кола на автобусна линия № 55.

Снимка на стар модел автобус мерцедес с червен цвят от маршрут номер 55 в Буенос Айрес, Аржентина.

Шокът и ужасът естествено достигнали неочаквани висини и, уви, се оказали непосилни за всички присъстващи. Гражданин, чието име и възраст не са запазени в историята, имал кошмарното нещастие да стане свидетел и на двата инцидента един след друг. Това очевидно му се отразило по най-неприятен начин, защото той едва докретал до близката аптека и помолил да бъде извикана линейка. За съжаление, гражданинът получил инфаркт и починал в линейката още на път към болницата. С неговата смърт, „жертвите“ на Качи станали общо три.


За късмет на цялата буеносайреско гражданство, жестоката съдба решила, че ѝ стигат толкова трупове и смърт и никой повече не успял да умре на местопроизшествието.


Казват, целият този масакър приключил в рамките на по-малко от осем минути, но пък забавлявал аржентинската и световната преса и общественост в продължение на дни.


Години по-късно се появяват публикации, че макар в онзи кобен ден на булевард "Ривидавия" наистина да са случили няколко смърти, едната от които със сигурност предизвикана от клетия Качи, не е много сигурно дали са били в точно този ред и в тази причиноследвена връзка. Въпреки това, никой не отрича историята за злощастното падане на Качи и тя продължава редовно да се включва в графата "необичайни смърти".


Тя е толкова популярна в Аржентина, че през 2011 г., аржентинският режисьор Густаво Тарето включи „възстановка“ на случката в своя филм „Medianeras”:

Та, така за Качи и неговия смъртоносен полет…

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page