top of page
Search
  • Валери Шварц

#Клетата 2021-ва година…


Тази 2021-ва беше… Беше шашава година, няма какво… И спокойно можем да я обявим за също толкова клета година, колкото беше 2020-та. Минало заминало, да видим какви гадости и клетости ни е приготвила следващата…

През 2021 г. стартира и блогът „Клети копелета“ - малко на шега, малко като експеримент, малко като начин да се откъсна от други, (предполага се) по-важни, но и често по-досадни, даже направо неприятни неща. Малко като опит да помогна на още някого поне за няколко минути да направи същото. Не знам дали съм успял – това го знаете единствено вие.


Сега е моментът да благодаря от все сърце на всеки, който през тази шашава година обърна внимание на драсканиците ми и отдели време и внимание, за да прочетете някоя от историите в него. Това значи много за мен.


По-долу ще намерите събрани на едно място, най-четените истории от „Клети копелета“ за 2021 г. – ако случайно сте пропуснали някоя или ако желаете да си ги припомните. Мoжете и просто да ги запратите по мейл или социалка на някого другиго. Така де – да не сте само вие прецаканите 😉


Този Топ 10 е напълно символичен, макар и съставен по един-единствен и съвсем не символичен критерий: брой прочитания на историята, просто за да има някакъв ред, а не защото непременно тази или онази история са по-интересни или копелетата в тях са по-малко или повече клети от други.


Желая ви една много хубава, много здрава, спокойна и успешна нова 2022 г.

Както се казва, няма непробиваема защита, но обикновено не се има предвид някакъв 18-годишен дришльо с няколко часа опит в пилотирането на самолет да направи за смях цялата противовъздушна отбрана на велика военна сила като СССР. Това е историята на Матиас Руст, който 1987 г. кацна със самолет насред Червения площад в Москва през 1987 г., но това някак не стигна, за да го направи герой.

Никое друго правило не е променяло футбола така, както „правилото Босман“. То коренно промени играта на Стария континент и позволи играчи като Меси, Роналдо и толкова много други да станат мултимилионери. Жан-Марк Босман, на когото е кръстено това правило, трябваше да бъде основния печеливш. Но вместо това, нещата за него се развиха… различно.

В космоса никой не може да чуе писъците ти. В киното понякога никой така и не научава името ти, дори когато пресъздадеш на екрана един от най-запомнящите се образи за всички времена. В случая с Боладжи Бадеджо било още по-зле – хората не само не знаели как се казва, ами повечето дори не разбрали дори как изглежда…


Както става ясно от заглавието, клетите копелета не винаги са хора. Понякога дори пишки могат да бъдат такива. Както и да са едно от най-интересните неща в разни заспали градчета като Аркашон във Франция, където местните жени явно имат много… много… А бе, имат особена чувствителност.


Д-р Клод Барлоу бил много вярващ човек. Вярвал в Бога, но вярвал и в науката и най-вече вярвал, че е много важно да се пребори с абсолютно всяка паразитна болест, която му се изпречи на пътя. Д-р Барлоу просто обожавал да прави това. Дори когато трябвало да изтърпи въпросните болести в собствените си… топки. Адски гадна, чак гнусна история, ама явно си падате и по такива.


Историята е буквално фрашкана с трогателни аматьори, които са направили епохални археологически открития. Например, Хайнрих Щлиман, който открил Троя. Масън също открил един такъв значим и отдавна изчезнал град, но първо, изобщо не разбрал и второ – това не му донесло абсолютно никаква слава, даже напротив.

Очевидно, докато на този свят има идиоти, ще има и хора, които ще се възползват от тях. Джон Бринкли бил от вторите и будалкал импотентни нещастници, че ще ги излекува като им „присади“ кози ташаци, но междувременно някак успял да повлияе необратимо на развитието на маркетинга, поп-музиката и радиоиндустрията. Но нищо от това не му помогнало, когато целият му свят се сринал.

Някои клети копелета просто те вбесяват с наглостта си. Някои клети копелета те натъжават с лошия си късмет. Някои клети копелета те разсмиват глупостта си. Но има клети копелета, които са просто трогателни. Артър Стейс е безспорно #клетокопеле, но е и легенда на Сидни, Австралия по една странна, но напълно валидна причина…


#Клетотокопеле лейтенант Иън Уотсън от военновъздушните сили на британския Кралски флот неволно организирал първото (и засега последно) в историята онождане на кораб с помощта на изтребител. Историята е колкото невероятна, толкова и идиотска и очевидно това ви харесва.


Човек никога не знае на какво са способни половин дузина бабки, когато имат мотив и нужните средства на разположение, особено ако са прекарали целия си живот в целомъдрие, бедност и служба на Бога. Накратко, в подобна ситуация е съвсем нормално въпросните бабки или яко да превъртят или да извършат някакъв епичен золум. В този случай, #клетотокопеле Рони Краб станал свидетел на второто и страдал от това в продължения на десетилетия…

Туйто. Толкова за 2021 г...


236 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page