top of page
Search
  • Валери Шварц

Пришълецът, който дойде и си отиде

Updated: Jul 2, 2021


Днес ще ви разкажа за #клетотокопеле Боладжи Бадеджо – студентче без абсолютно никакъв предишен опит в киното, което през един приятен летен ден на 1978 г. случайно влязло в някакъв лондонски пъб за по бира с приятели и станало така, че изпълнило главна роля във филм, любим на милиони фенове на фантастиката по цял свят. И за това как дори днес много малко хора знаят за това.


Във въпросната вечер, роденият в Нигерия Боладжи, тих и притеснителен студент по графичен дизайн, е на 26. По силата на някакво космическо съвпадение, в същия пъб, в който Боладжи тихо и кротко си пие бирата, се озовава и кастинг агентът Питър Ардрам. Той пък има колосален проблем - вече седмици наред не може да намери подходящ човек, който да изиграе ролята на Пришълеца в едноименния филм на Ридли Скот.


Работата е там, че Скот, специалистът по специални ефекти Ник Олдър и художникът на продукцията, знаменитият Х. Р. Гайгер, имат много точна идея как да изглежда Пришълецът - нещо подобно на гигантска и адски грозна богомолка. Към онзи момент, Ардрам бил пробвал всичко – акробати, баскетболисти, танцьори, анорексични манекенки, дори Питър Мейхю, актьорът който играе Чубака в Star Wars, но никой от тях не се оказал подходящ. (Напомням, че става дума за 1978-1979 г. – CGI изобщо не е опция по онова време.)


Когато Ардрам вижда Боладжи, изпада в ням възторг. Защото Боладжи е много слаб и много висок. Ама наистина висок – цели 208 cм. След доста мрънкане и врънкане, Ардрам и продуцентът на филма Айвър Пауъл успяват да го убедят да се яви на проби в студиото на продукцията.


Когато Боладжи застава на вратата на студиото, отначало никой не вижда лицето му – той просто стърчи над горния праг на вратата. Веднъж влязъл обаче, всички моментално изперкват от кеф – най-сетне са намерили идеалния Пришълец – неимоверно висок и слаб, с мноооого дълги крайници и с грациозните, плавни и ужасяващи движения, които стават запазена марка на „героя“ му.

Освен това, Боладжи бил и зверски гъвкав. Това се оказало особено важно защото през следващите четири месеца той прекарва ужасно много време абсолютно неподвижен и сгънат на четири във всевъзможните тесни пространства, в които са заснети сцените му за филма. При това, той се гърчи там облечен в костюма на Пришълеца, който се състои от 15 отделни елемента, закачени на плътен, черен екип, покриващ цялото му тяло, с постоянно капещ от него лубрикант, имитиращ киселината, която извънземното отделя. Най-големият проблем е главата на Пришълеца, която освен че тежи и е дълга почти метър, не му позволява да вижда и чува почти нищо и с която той диша много трудно. В костюма е толкова горещо, че Боладжи успява да носи главата само на кратки интервали от по 15-20 минути, след което е абсолютно подгизнал от пот. В няколко иконични сцени от филма, когато от „устата“ на Пришълеца тече „киселина“, колосалното количество лубрикант почти запълва и малкото налични кухини в главата на костюма и прави дишането на Боладжи още по-проблематично.

Дори по време на почивките, Боладжи не смее да помръдне заради страха си, че ще закачи нещо с опашката на костюма. Декорите на снимачната площадка били високи около 210 см, с костюма си Боладжи се извисявал половин глава над тях. Затова най-често просто клечал в някой ъгъл…

И през цялото време Боладжи не се оплаква нито веднъж. ОК, де – оплаква се един-единствен път, след като виси четири часа на въжета и буквално цялата кръв в тялото му се събира в главата му. Сменят го с професионален каскадьор за тази сцена, но човекът припада, та сцената изобщо не е заснета и на Ридли Скот му се налага да се задоволи с близки планове и монтаж от отделни кадри.

Всички от екипа са безумно впечатлени от кроткия, ужасно възпитан и свенлив младеж, без опит във филмите, който обаче неуморно и без да каже гък работи като змей, за да създаде образа на един от най-запомнящите се и ужасяващи „злодеи“ в историята на киното. Боладжи Бадеджо обаче дори не е включен в промоционалните снимки на актьорите за филма. Което може би е донякъде разбираемо - щеше да е странно Пришълецът да се изтъпанчи заедно с "жертвите си" за снимка.


„Пришълецът“ е заснет със смешния в наши дни бюджет от $11 милиона, но събира над $100 милиона приходи. По договор, Боладжи Бадеджо имал право да повтори ролята си в продълженията на филма, но той отказва. Не е ясно точно защо. Дава няколко интервюта покрай промотирането на филма и изчезва от публичния хоризонт. Връща се в Нигерия почти веднага след премиерата на "Пришълеца" и през 1983 г. открива своя собствена галерия в Лагос. Жени се и има две деца. Никога повече не участва във филм…


През 1992 г. Боладжи Бадеджо умира от сърповидно-клетъчна анемия на 39-годишна възраст.... Та така.




554 views0 comments

Comments


bottom of page