top of page
Search
  • Валери Шварц

" С тръби и с глас на рог..."* и други дивотии

Updated: Jul 2, 2021


Да ви редя сега за #клетотокопеле Уилям Линкхоу, набожен, кротък човечец от Лъмбъртън, Северна Каролина, който останал в историята с това, че е вероятно единственият човек в света, който е обвинен, съден и осъден за фалшиво пеене.


През 1872 г., методистката църква, в която Уилиям ходел, го дала под съд за „смущаване на религиозно събиране“, което и тогава, и сега е криминално престъпление в Северна Каролина. Причината: Уилям пеел толкова зле, ама толкова зле, че нямало накъде повече.


За методистите пеенето на химни по време на служба е много важно, а Уилям бил ревностен христиенин, който държал да „слави Господа Бога тъй, как си требе“ и затова пеел с пълно гърло и много чувство. Което всъщност било и целият проблем.


Защото Уилям пеел зле. Ама толкова зле, че щом отворел уста и започнел да издава звуци, половината църква се тръшвала от смях, а другата половина - от бяс. Редовно оплесквал мелодия, ритъм и темпо, никога не успявал да завърши химните заедно с останалите и много държал да си ги допее.


Въпреки всички забележки и молби, Уилям категорично отказвал да мълчи и попът решил вместо да пее химните, само да ги чете на глас, сакън Уилям да не отвори уста. Тогава вече конгрегацията го дала под съд.


По време на делото, обвинението трябвало да докаже, че Уилям умишлено е смущавал службите и викнало куп свидетели. Един от тях показал имитация на пеенето му, която ужасила целия съд. Съдията обаче помолил и самия Уилям да, хм, попее. Което се оказало голяма грешка, която докарала конвулсии от смях в залата.


Накрая, съдът решил, че макар Уилиям да не бил някакъв престъпник и калпазанин, той определено бил наясно какво ще предизвика с граченето си, така че го признал за виновен в „смущаване на обществения ред“ и го глобил… 1 цент.


Както обаче вече стана ясно, освен ужасен певец, Уилям бил и ужасен инат и обжалвал делото пред Върховния съд на Северна Каролина, който отменил пикливата глоба и постановил, че делото е работа за църквата, а не за съда, да се оправят.


И тъй, Уилям Линкхоу останал в историята с това, че срещу него било водено „най-смешното дело в историята на американските съдилища“ и единственото за „злонамерено фалшиво пеене“.


_____

* Псалми 98:6


208 views0 comments

Comments


bottom of page