top of page
Search
  • Валери Шварц

Странната любов на д-р Барлоу

Updated: Jul 2, 2021


Нека ви разкажа за #клетотокопеле и завършен идиот Клод Барлоу, американски доктор-мисионер, който бил абсолютно убеден, че единственият начин да проучи всякакви там паразитни болести е като сам, напълно доброволно и с целия си акъл, се зарази с тях.

В началото на 20 в. д-р Барлоу лекувал и проповядвал на селяните в Китай и забелязал, че подопечните му често страдат от тении и метили. След като открил причината и виновния паразит, установил, че няма начин да изпрати на колеги отвъд океана проби, които да изследват – гадините умирали по пътя.

Барлоу решил, че единственият начин да осигури пресни образци за изследване е като… се самозарази с гадовете и ги пренесе в тялото си до дома. Което и направил.


Когато се прибрал у дома, успял да издриска и изпрати на колеги достатъчно свежи екземпляри, за да могат да си ги ръчкат, бучкат и човъркат на воля. Колегите му били в екстаз, защото паразитолозите явно много си падат по подобни гадости.


Това, което Барлоу не предвидил било, че ще му отнеме цяла година да спре да ака червеи и техните яйца. Разгеле, прочистил се, но ако си мислите, че това го отучило от вредните научни навици, много се лъжете.


След Китай, д-р Клод Барлоу отишъл да работи в Египет, където научил, че едно от най-масовите заболявания в страната е шистозомиазата - паразитна болест причинявана от едни гнусни и много ситни червеи, шистозоми. Причиняват диария, обриви, адски главоболия, коремобол, треска и смърт. Най-скапаното на тези червеи е, че си умират да се събират из гениталиите на заразения човек и ходенето по нужда се превръща в болезнен ад. Казват, годишно около 200 милиона души в света лепват тази болест.


Та, Барлоу, идиотът му с идиот, изпаднал в транс пред възможностите, които тия отвратителни гадини отваряли пред него. Преди всичко искал да изследва дали е възможно американските войници да пренесат заболяването у дома. Опитал се да изпрати образци със заразени охлюви в Щатите по пощата, но охлювите, естествено, пуквали много преди да стигнат дотам.

Затова, през 1944 г., Барлоу приложил стария, изпитан метод - заразил себе си с червеите. За всеки случай, глътнал цели 200 червея, а също така заразил и една маймуна бабуин на име Били и заедно с нея тръгнал да се прибира в Америка. Още преди да стигне дотам вече бил с треска, световъртеж, прилошавания и мъчителен главобол. На всичкото отгоре в самолета Били успял да се освободи и побеснял из салона, за ужас на всички пътници.


Въпреки състоянието си, Барлоу отказал лечение и се оставил да му режат парчета от кожата за изследвания без упойка, да не би случайно да „обезпокои“ паразитите. Това, че Били умрял в мъки също не го трогнало. Докарал се дотам, че буквално бълвал яйца на червеите от всяко свое отверстие. Нещо като 12 000 яйца на ден. Топките му се подули неимоверно от количеството гадове, събрани в тях, а яйца имало дори в спермата му (която била станала кафява на цвят).


И накрая какво станало? Ами, оказало се, че университетът „Джонс Хопкинс“, където трябвало да се изследват гадините, не можели да го направят. Защо? Защото нямали шибаните охлюви, в които да ги развъждат, моля ти се!


Неколцина колеги опитали самосиндикално да заразят охлюви с червеите, но никой от тях не успял. Станало ясно, че Барлоу бил превърнал тялото си във ферма за шистозоми и преживял всичките тия гадости буквално за нищо.


Накрая, бил принуден да се подложи на лечение. Проблемът обаче бил, че при този стадий на заразяване единственото лечение било с препарат, който често предизвиквал инфаркти на пациентите и като цяло бил по-токсичен от химиотерапия. Но Барлоу нямал особен избор и се подложил на лечението. За щастие, преживял го. Яйцата обаче отново се появили в тялото му и трябвало да мине още един курс на гадното лечение. И той го минал отново.


След всичко това, може да ви се стори адски странно, но д-р Клод Барлоу някак успял да я докара до 92-годишна възраст. Починал през 1969 г.


302 views0 comments

Comments


bottom of page