top of page
Search
  • Валери Шварц

Странната съдба на капитан Джилберту

Updated: Jan 31, 2023


Това е историята на #клетотокопеле Джилберту Араужо да Силва, бразилски пилот със странна съдба. И отвратителен късмет, което става ясно от факта, че капитан Джилберту е бил командир на не един, а на цели два катастрофални полета на бразилската авиокомпания Вариг през 70-те, вторият от които - негов последен.


А капитан Джилберту изобщо не заслужавал това...


Човекът се справял блестящо с работата си и бил сред най-опитните пилоти на Вариг. Затова нямало нищо изненадващо, че на 11 юли 1973 г. му поверили полет 820 с Боинг 707 от Рио де Жанейро до Париж. Към онзи момент, Джилберту имал около 18 000 летателни часа, над 4 000 от тях на въпросния модел самолет.


И почти до Париж всичко с полета си било съвсем точно. Самолетът прелетял всичкото разстояние над Атлантика и част от Европа и тъкмо подхождал за кацане на летище "Орли" , когато капитан Джилберту съобщил за пожар на борда, малко след което трупясъл самолета в някаква нива с лук на 5 км от началото на пистата на летището. С което със сигурност спестил доста жертви на самото летище и купища неприятности на французите.


Както се изяснило след това, някое #тъпокопеле хвърлило незагасена цигара в отделението за отпадъци в една от задните тоалетни на самолета. Докато туй-онуй и докато екипажът се усети, половината пътници се били издушили от пушека.


От 134 души на борда, 123 загинали. Сред оцелелите били по-голямата част от екипажа, вкл. капитан Джилберту, както и един-единствен пътник, 21-годишният студент Рикардо Тражано, който пътувал за Лондон, за да гледа любимите си рок-групи на живо. Само той се светнал, че става нещо и хукнал заедно със стюардесите към предната част на самолета, в пълно нарушение на техните инструкции.


Естествено, трагедията била колосална. Сред загиналите били олимпийски шампион по ветроходство, красива и много популярна актриса, известен спортен журналист и председателят на Сената на Бразилия по онова време…


Когато се разбрала причината за пожара, били взети крути мерки. Тоест, турили табела да не се хвърлят цигари току-така и сложили повече пепелници. Такива били времената, кво?


Макар,че се отървал без особени наранявания, капитан Джилберту хич не понесъл леко катастрофата. Като силно религиозен човек, той бил абсолютно убеден, че в случая е намесена божията промисъл. И доказателство за това било числото 7.


Ето защо:

Пукнатината на очилата на капитан Джилберту

Самолетът бил модел 707, полетът бил през юли (7-мият месец от годината), на борда му имало 117 пътници и 17 души екипаж, от които 7 загинали. Единственият оцелял пътник, Рикардо Тражано имал по 7 букви в първото и фамилното си име. И в резултат на катастрофата, очилата на Джилберту се били пукнали и пукнатината била под формата на… седмица!

С божията намеса или без обаче, когато се върнал в Бразилия, капитан Джилберту бил награден от авикомпанията си и го преместили да управлява товарни полети, че да не се шашка твърде много. Скоро дори отново му дали да лети на Боинг 707.


Минали почти 7 години…


Самолетът на Вариг, година по-рано в Стокхолм

На 30 януари 1979 г., капитан Джилберту бил в Токио и се подготвял за товарния полет 967 (да, пак с Боинг 707), за Рио де Жанейро, със спирка за презареждане в Лос Анжелис. С него на борда имало точно 7 души екипаж. Не е известно какво си е помислил по въпроса капитан Джилберту в онзи момент.

На борда на самолета имало 20-тина тона багаж, включително 53 картини на прочутия бразилски абстракционист от японски произход Манабу Мабе, които трябвало да се приберат в Бразилия след изложба в Токио, на стойност около $1.3 милиона тогавашни пари.


Капитан Джилберту и хората му провели нормална подготовка за полета, получили разрешение за излитане и в 8:23 вечерта спокойно хвръкнали от Токио. Малко след това капитан Джилберту пообщувал с диспечерите и се разбрали да се чуят пак към 9:30. Ама, не се чули…


Защо не се чули?


И до ден днешен никой не знае. В продължение на час, японските диспечери се опитвали да се свържат с капитан Джилберту и самолета му без никакъв успех. Естествено, моментално стартирали издирване. Това там, японски и US военни самолети, брегови охрани, всички хукнали да търсят из Тихия океан…


И нищо. Ни-що. Съвсем, напълно, категорично нищо. Ама нито грам от нещо. Нищичко, бе! Полет 967 на авиокомпанията Вариг сякаш се бил изпарил и от него не останало абсолютно никаква следа. Това май е единственият случай в историята, в който след катастрофа на самолет не са открити наистина никакви следи.


Поради това никой не могъл да посочи с каквато и да е било надежда за достоверност каквато и да е била причина за изчезването на самолета, барабар с капитан Джилберто, екипажа му и целия товар, включително картините на Манобу Мабе… Но, естествено, имало теории. Много теории.


Теориите варирали от съвсем нормални – загуба на херметизация на пилотската кабина (доста вероятно), пилотска грешка, атмосферни аномалии, през похищение с цел да бъдат откраднати картините, та до отвличане от извънземни. Но сред най-готините теории била тази, че съветски изтребители са свалили бразилския самолет. Да, част от полета минавал относително близо до съветското въздушно пространство. (Относително, в смисъл на около 1000 км). И според феновете на теорията, руснаците имали съвсем легитимна причина за това.

Работата била, че три години преди това, #клетотокопеле Виктор Беленко, ужасно депресиран съветски военен пилот, драснал в Япония заедно със супер-мега-ултра-екстра секретния си изтребител МиГ-25.

Американците, мноо ясно, буквално били разкостили МиГ-а, за да го изучат до последното болтче. В последствие върнали самолета на руснаците, без изобщо да си направят труда да го сглобят отново, ей тъй - в насипен вид. Руснаците, които през цялото време не спрели да пискат, мрънкат и врънкат, веднага пропищели, че амаериканците не са върнали всички части. Голям смях паднал с тоя МиГ...


Та, според теорията за изчезването на полет 967, на борда му били натоварени именно липсващите части от въпросния изтребител, заради което била и планираната спирка в Лос Анжелис - да могат американците да си ги приберат. Руснаците били научили за това, след което принудили самолета да кацне в СССР, прибрали товара, а КГБ се отървали от екипажа.


В тази теория обаче няма особена логика, така че и до ден днешен, капитан Джилберто, колегите му и техният злощастен боинг, както и картините на Манобу Мабе се водят безследно изчезнали.


И така, вече 44 години, което впрочем, не се дели на 7…


Туйто.


Рикардо Тражано през 1973 г.

ПП: Година след катастрофата в Париж, Рикардо Тражано, единственият оцелял пътник, влязъл в офис на Вариг в Рио де Жанейро и казал:

- Миналият път си взех от вас билет до Лондон, ама хич не успях да стигна дотам. Мисля, че ми се полага нов билет.

Рокардо получил своя билет, стигнал благополучно до Лондон и направо с сцепил от рокендрол. По време на полета дотам бил чекиран за място 7А...

157 views0 comments

Comments


bottom of page