top of page
Search
  • Валери Шварц

Херкулес от Аркашон и неговият епичен пишон

Updated: Jul 2, 2021


Това е безобразно тъжната история за #клетотокопеле статуята на Херкулес във френския град Аркашон. Статуята изобразява голия гръцки полубог като символ на съпротивата на града срещу нацистите.


Изправеният Херкулес е наметнат с кожата на Немейския лъв, който току що е убил с тоягата си и изобщо изглежда много героично и мъжествено, ако не броим това, че… статуята си няма пишка. Ама това не винаги било така, даже напротив.


Аркашон е малко градче в Югозападна Франция и известен бабешки курорт на брега на Атлантика. Градът се намира близо до най-голямата пясъчна дюна в Европа, което явно е много важно. През Втората световна война, близо 50 граждани на Аркашон се включили в съпротивата срещу нацистите и след войната, местните хора решили да ги почетат с паметник.


Когато вдигнали 3-метровата статуя през 1948 г. обаче, местните жени се разахкали и разохкали защото пишката на Херкулес била твърде голяма и ги… разсейвала? Плашила? А бе, притеснявала ги, видиш ли.

Наложило се скулпторът - местен творец и поради това, твърде обвързан и зависим от местното девичество - да смали пишока на героя не един, а два пъти, докато, хм, задоволи местните дами. Което ще да е уникален случай в историята.


Оказало се обаче, че дори смаленият член е адски интересен за всякакви вандали и през годините пишката на Херкулес била крадена десетки пъти. Поради туй, кметството на Аркашон поръчало специален калъп, та да си отливат нов гипсов хой при нужда:

- Гастон? Гастон?!
- Да, кмете?
- Пак гепиха хуя на Херкулес, Гастон. Скапани туристи…
- Веднага ще му заджуркам нов, кмете, нямай грижа.

През 2016 обаче, след поредната кражба, местните решили повече да не сменят скапаната пишка на Херкулес и той си останал така - безпишен, само с малко парче арматура, стърчаща на негово място.

Добре де, ама около статуята все още се провеждали официални церемонии и тя изглеждала адски конфузно на снимки така обезчленена, поради което било намерено ново решение. В наши дни, когато на площада се случва нещо, на статуята ѝ турят специално изработен временен член, който после отвинтват и прибират, че да не даде фира в джеба на някой вандал…


Което май си е доста обидно, както за митичния херой (който, казват, веднъж обладал 50 жени за една нощ), така и за героите от съпротивата, изписани на пиедестала ѝ. Ама, какво да се прави - членът си е ценен атрибут, а явно няма как в бюджета на града да турят перо “разходи за нови пишки на стария Еркюл”…

363 views0 comments

Comments


bottom of page